Voor meer informatie over u oudedagsvoorziening kunt u contact met ons opnemen tijdens kantooruren.

Oudedagsvoorziening?

Oudedagsvoorziening is een onderwerp dat wellicht ver van u afstaat. Begrijpelijk, want u zit wellicht in een levensfase waarin andere zaken uw aandacht vragen. Bouwen aan uw carriƫre, de zorg voor uw gezin, het kopen van een nieuw huis, noem maar op. Toch komt er een moment dat ook u stopt met werken. Naast de AOW is er natuurlijk in veel gevallen ook nog het pensioen via de werkgever. Maar u kunt ook zelf individuele voorzieningen treffen om vermogen op te bouwen voor later. Als aanvulling op uw pensioen. Op een manier die bij u past.

Oudedagsvoorziening in Nederland is al gedeeltelijk geregeld. Iedereen die in Nederland 65 wordt heeft recht op AOW. Als u zelfstandige bent verlangen sommige bedrijfstakken van u dat u verplicht deelneemt aan het pensioenfonds van die bedrijfstak. U kunt zich soms ook vrijwillig aansluiten bij een pensioenfonds. Meestal moet u zelf maatregelen nemen voor een aanvullende oudedagsvoorziening.

Lijfrenteverzekeringen

Hierbij stort u maandelijks of jaarlijks geld, dat door de verzekeraar wordt beheerd. Op een afgesproken moment wordt het opgebouwde kapitaal omgezet in een vaste uitkering (de lijfrente). U bepaalt zelf of u elke maand een vaste premie betaalt, of dat u af en toe een bedrag stort (koopsom). Sinds 1 januari 2003 kunt u premies voor onderstaande lijfrenten aftrekken als u kunt aantonen dat u een pensioentekort heeft. Op het moment dat uw eindkapitaal wordt omgezet in een vaste uitkering, kunt u kiezen uit verschillende soorten lijfrentes (ook combinaties zijn mogelijk).

Lijfrente voor ondernemers

Zelfstandig ondernemers hebben naast lijfrente aftrek op basis van jaarruimte ook een aantal extra mogelijkheden zoals omzetten Oudedagsreserve in lijfrente en omzetten stakingswinst in lijfrente. Hiervoor geldt hetzelfde advies als hierboven staat.

Expiratie Lijfrente

Op een gegeven moment in de toekomst komt een lijfrente tot uitkering de zogenaamde expiratie. U kunt ervoor kiezen om hiervoor bij uw huidige maatschappij maar ook bij elke andere een direct ingaande lijfrente in te kopen.

Alternatieven voor Lijfrente

  • Pensioen Bijsparen (binnen bedrijf)
  • Levensloop (binnen bedrijf)
  • Sparen (particulier)
  • Beleggen (particulier)

Wat is het beste alternatief? Bij welke maatschappij moet u zijn? Het kan om zeer hoge bedragen gaan. Belangrijk is geen producten te kiezen met onnodig hoge kosten. Laat u dus goed voorlichten over de voor u optimale oplossing.